27 Aralık 2012 Perşembe

Simülasyon ve Animasyon Örnekleri

Sürücü Kursu Simülasyonu


Uçak Simülatörü


Formula 1 Simülatörü


Simülasyon ve Animasyon Nedir ? Farklılıkları Nelerdir ?


Simülasyon Nedir ?

Benzetim(Simülasyon), gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir (Banks ve Carson, 1984). Sistem objeleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.
Benzetim gerçek bir şeyin taklit edilerek yapılmasıdır.
Simülasyon çeşitleri şunlardır;
  • ›Fiziksel Simülasyonlar
  • ›Tekrarlayan Simülasyonlar
  • ›Yöntemsel Simülasyonlar
  • ›Durumsal Simülasyonlar
Simülasyon (Benzetim)ların genel yapısı aşağıdaki görünen resimdeki gibidir.


Animasyon Nedir?


Animasyon, bir çok resim ve grafiğin senaryolar içerisinde hareketlendirilmesidir. Hareketlendirme işlemi bir kaç değişik yol ile gerçekleştirilebilir. En yaygın hareketlendirme yöntemi senaryolar arasında geçişler sağlanarak gerçekleştirilen hareketlendirmedir.

Bu hareketlendirme işlemi, çoğu animasyon programında sahneler peş peşe getirilerek oluşturulur. Örneğin uçan bir kuşa ait her hareket bir sahne içerisinde yer almakta ve animasyon farz edelim toplam on adet sahneden oluşuyorsa bu sahnelerin arda arda getirilmesi ile kanat çırpan bir kuş animasyonu oluşturulur.    

Yıllar boyu grafikler (resimler) üzerinde hep bir türlü bir hareketlilik gerçekleştirilmiştir. Bu hareketlendirme mantığını, en çok çizgi film yapımcıları kullanmıştır. Aslında televizyonda izlediğimiz veya video cihazına taktığımız filmlerin genel mantığı da budur. Birbiri ardına eklenmiş milyonlarca resim ve ses montajlardan ibarettir. 

Bir başka hareketlendirme mantığı, metin veya grafiklerin ekranın bir yerinden başka bir yerine hareketlendirilmesidir. Bu tür hareketlerde grafik veya metin, şekil değişikliğine uğramadan sadece konum değiştirirler. Bu işlem, özel efektlerle gerçekleştirilebilir.
(Temel Animasyon Mantığı ve Flash4, Yavuz Gümüştepe, s:3) 



Animasyon ve Simülasyon Arasındaki Farklılıklar


Uzaktan eğitim sistemlerinde kullanılan animasyon ve simülasyon arasında ne gibi farklılıkların olduğuna değinmek istiyorum.
Animasyon tamamen canlandırma esasına dayalıdır. Bir olayı ya da olguyu gerçeğe uygun ya da gerçek dışı yaklaşımlarla resmetmektir. Simulasyon ise tamamen bilimsel ve matematiksel kıstaslara dayanmakatdır. Animasyonda animatörün kullandığı teknik ve hayal gücü sonucu değiştirebilirken, simülasyonda tamamiyle gerçeğe dayalı bir sonuç oluşturulmalıdır. Simülasyonda sınır bilimin ve matematiksel öğelerin belirlediği oluşumdur. Bu noktada bir diğer ayrım ise; animasyonun animatör tarafından oluşturulmuş ve değişikliğe izin vermeyecek yapıda olmasıdır. Simülasyonda ise bu sistemi kullanan kişilerin ortama müdahale edebilmeleri söz konusudur. Örnek verecek olursak bir objenin bir noktadan bir noktaya hareket etmesi animasyon ile canlandırılabilir. Bu durumda animatör objelerin hareket ederken hangi şekilde ve hangi yolu izleyeceklerini belirtir. Bu seçim gerçeğe uygun olmak zorunda değildir. Buna karşılık örneğin bir uçak simülyasonunda kişiler matematiksel olarak hesaplanmış değerlere göre hazırlanmış olan simülatörü kullanırlar. Herşey gerçeğe ve kesinlik arz eden matematiğe uymak zorundadır.

Video Konferans Programı Örneği (SKYPE)


Video Konferans Nedir?


Video Konferans Nedir?

Video konferans, farklı noktalardaki insanların bir araya gelerek yüz yüze görüşmek için birçok soruna katlanmak yerine, ofisinden diğer ofisteki insanlarla gerçek zamanlı olarak toplantı, eğitim, konferans yapabilme imkanları sunmaktadır. Diğer ofis ve şube çalışanları ile karşılıklı olarak tartışabilme, ortak çalışma ve veri paylaşımını(sunum yapma, teknik çizimler, bütçe dosyaları, …) yapabilmektedir. Hatta ortak çizim veya uygulamayı karşılıklı olarak kullanabilmektedirler. Katılımcılar, mikrofon ve kamera vasıtasıyla diğer noktalarda bulunan insanlara kendilerini ifade ederken, karşıdan gelen görüntü ve sesi almak için televizyon veya bilgisayar monitöründen faydalanmaktadırlar. Video konferans, yüz yüze görüşme konforunun çeşitli cıhazlarla icra edilmeye çalışılan bir şeklidir.



Video Konferansın cazip yanları

  • Farklı şubelerde bulunan yöneticilerin toplantı amacıyla merkeze gelmesi ile oluşan zaman kaybına son veriyor.
  • Takım çalışmasını pekiştiriyor.
  • Video konferans sayesinde anında toplantı yapabilme imkanları doğmaktadır. Dolayısıyla çok hızlı kararlar verme imkanları sunuyor.
  • Yöneticiler ile anında iletişim imkanı sayesinde, üretkenlik artarak, kilit nokta (şirket yöneticileri, firma içinde başarılı personel) da bulunan insanların üretkenliği artmış olacaktır.
  • Toplantı yapabilmek amacıyla katlandığı birçok zahmetten kurtulan yöneticilerin moral bakımından çöküntüye uğramaları daha aza inecek.
  • Araştırmaların da gösterdiği gibi seyahat harcamaları firmalara büyük bir külfet getirmektedir. Video konferans sayesinde seyahat harcamaları şaşırtıcı derecede azalacak.
  • Mobiliteyi artırır. Bu sayede yer ve mekan bağımlılığı ortadan kalkarak farklı noktalardan toplantılara katılabilme imkanı doğmuş olacak. Hatta elde taşınan dizüstü bilgisayarlar sayesinde, toplantı yapabilmek için mekana bağımlılık da ortadan kalkmaktadır.
  • Video konferans daha verimli toplantılar sağlayacak, bunun yanında kısa zaman diliminde daha fazla toplantı yapabilme imkanı doğduğu için, zaruretten dolayı yapılamayan toplantıların yapılabilmesi imkanı doğacak.

Video Konferansın kullanıldığı alanlar


  • Uzaktan eğitim amaçlı çalışmalar.
  • Uzak noktalarda bulunan insanlarla toplantılar
  • Sağlık ve tıp alanında kullanım; bilgi paylaşımı. 'Dünyanın herhangi bir noktasında ilk defa gerçekleştirilen bir ameliyatın başka bir noktadan etkileşimli izlenebilmesi gibi.'
  • Gözetim alanları(Mağaza,Havalimanları vs.)
  • Bankacılık
  • Sigortacılık.'Ekspertiz kaza yerindeki aracın yanında merkezle irtibat kurarak hasar tespitini direk merkeze ulaştırabilir'.
  • Görüntülü telefonlar



Eğitimde Video Konferans Uygulamaları

Video Konferans destekli eğitim aynı anda yalnızca eğitimin verildiği salonda değil konferans halinde olan tüm uzak sınıflardaki öğrencilere ulaşmayı ve içerik paylaşımını mümkün kılar. Sahip olduğu yüksek ses ve görüntü kalitesiyle öğrencilerle yüz yüze etkileşimli eğitim imkanı sunar; aynı anda çok daha fazla öğrenciyi sınıfın bir parçası haline getirir.
Laboratuvarları sınıflarla, sınıfları konferans salonlarıyla bağlar; farklı kültürleri, farklı lisanları bir araya getirir. Özellikle tıp eğitimi için örnek bir uygulama: 1 ve 2. ameliyathaneler ve uzakta bir sınıf ve otel konferans salonuyla 4lü bağlantı halindedir.
1. nokta ameliyathane
2. nokta diğer ameliyathane
3. nokta sınıf
4. nokta otel konferans salonu
Dünyada hava koşulları sebebiyle ulaşımı zor olan, geri kalmış veya gelişmekte olan coğrafyalar için benzersiz bir eğitim imkanı sağlamaktadır.
Günümüzde yalnızca akademik eğitim amaçlı değil tüm mesleki eğitimlerde video konferans tekniği sıkça kullanılmaktadır. Ülkemizde SGK ( Sosyal Güvenlik Kurumu), Milli Eğitim Bakanlığı kurum içi eğitimlerinde video konferans tekniğini sıkça ve başarılı bir şekilde kullanan kurumlardır.
Ülkemizde geçerli olan merkezi yönetim şekli her gün yüzlerce kişinin Ankara'yı ziyaretine sebep olmaktadır. Tüm devlet kademelerinde ciddi bir harcama bütçesiyle sonuçlanan bu durum için çeşitli bakanlıklar aylık toplantılarının bir çoğunu başlattıkları video konferans uygulamalarıyla daha verimli ekonomik bir hale getirmeyi başarmışlardır. T.C. Sağlık Bakanlığı'nda 81 il Sağlık müdürlüğü'nün her biri bakanlıkla video konferans yapabilmektedir. Bakanlık ise istediğinde 20li veya 40 lı bağlantılar kurarak genele veya özel bir bölgeye hitap eden toplantıları düzenleyebilmektedir.

Kaynak: http://www.unimedya.net.tr/videokonferans.aspx




Uzaktan Eğitim Teknolojilerinin Sınıflandırması 
ve 
Karşılaştırılması

Başlıca uzaktan eğitim teknolojileri olarak mektup yoluyla öğretimden, basılı materyal, radyo,
televizyon, audio ve video kasetler, çokluortam, bilgisayar destekli eğitim, elektronik posta,
internet, veritabanları, uydu teknolojileri ve videokonferanstan sanal gerçeklik olarak geniş bir
yelpazede karşımıza çıkmaktadır.  Sınıflandıracak olursak Etkileşimli ve Etkileşimsiz
olarak ikiye  ayırabiliriz.Internet ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler uzaktan eğitimde
maliyetin düşürülmesinin yanı sıra, etkileşim, zengin görsel materyal kullanımı ve
eşzamanlı-farklı zamanlı uygulama olanakları da sağlamıştır. Eğitimde etkileşim ve iletişim
çok önemlidir. Uzaktan eğitim teknolojileri ilk kullanılmaya başlandığında genellikle etkileşimli
değilken gelişen teknoloji ile öğrenen-öğretici, öğrenen-öğrenen ve öğrenen-öğretici materyal
etkileşimini artırmıştır.  Etkileşimli uzaktan öğrenme sistemleri etkileşimin
Senkron (Eş zamanlı)   veAsenkron (Eş Zamansız) biçimde olmasına göre iki kategoride
ele alınabilir. Uzaktan eğitimde Canlı yayın, ve Talep üzerine yayın
türlerine göre etkileşim birebir-çift yönlü, birden-çoğa tek yönlü olabildiği
gibi günümüz teknolojileri ile birden-çoğa çift yönlü etkileşim ve iletişim mümkün olmaktadır.
Her çıkan yeni teknoloji ile yeni bir uzaktan eğitim modeli ortaya çıkmıştır Kullanılacak teknolojiler metin ses, görüntü ve elektronik ortam gibi değişik ortamlarda farklı uzaktan eğitim amaçlı kullanım
potansiyeline sahiptir. Tablo 1 ’de Uzaktan Eğitim Uygulamaları Teknolojilere sınıflandırılmıştır.

Genel olarak bakıldığı zaman basılı materyaller, işitsel araçlar,
televizyon ve teknolojileri ve bilişim teknolojileri,
uzaktan eğitimde iletişim ortamları olarak karşımızı çıkmaktadır.
Uzaktan eğitim programını tasarlarken hangi teknolojiyi kullanacağımıza karar vermeliyiz.
Teknolojilerin programa uyumu ve  birbirleri ile arasındaki fark iyi değerlendirilmelidir.
Teknolojinin avantaj ve sakıncalarına Tablo 2 ’de değinilmiştir.

Teknoloji
Avantajlar
Sakıncalar
Basılı Materyal
Taşınabilir, ucuz, erişimi kolay, iyi organize edilmiş.
Materyalin gönderimi ve tesliminde gecikmeler olabilir. Derslere ilgi düşüktür.
Video kaset(CD-ROM ve DVD ortamına da aktarılabilir)
Taşınabilir, hareketli görüntü ve ses içerir. Öğrenenlerin içeriği VCR cihazları yoluyla kolayca gözden geçirmeleri olanaklıdır.
Tekdüze ders anlatımı türünde sunum eğilimi vardır. İçerik ilginç olmadığı ya da video ile desteklenmediği takdirde sıkıcı olabilir.
Videokonferans
Görüntü ve ses aktarımı yoluyla öğretim elemanı ve öğrenenler arasında eşzamanlı ve iki yönlü bağlantı kurulur. Gelişmiş teknolojiye sahip sistemlerle yeterli ses ve görüntü kalitesi sağlanır.
Pahalıdır. Özel ortam hazırlanmasını gerektirir. Etkileşim sağlanır ancak desteklenmelidir. Düşük teknolojili sistemlerde görüntü kalitesi zayıf olabilir.
Akışkan Video (Streaming Video) veya Sunumlar
Görüntü veya grafik ve ses aktarımı sağlar. İlgiyle izlenebilir. Materyalin tekrar izlenmesi olanaklidir. Bant çoğaltma gerektirmeksizin güncelleştirilebilir. Üretimi video kadar zaman almaz.
Tekdüze ders anlatımı türünde sunum eğilimi vardır, içerik ilginç olmadığı ya da video ile desteklenmediği takdirde sıkıcı olabilir. Öğretim elemanının sunum planlamasını gerektirir. Öğrencilerin yeterli kapasitede bilgisayar ve internet bağlantısı olmalıdır.
Web
Bilgisayara çevrimiçi olarak her an ve her yerden erişilebilir. Çeşitli ders yönetim yazılımları ile (sohbet, ilan panosu vb.) iletişime teşvik eder.
Bilgisayara erişim ve temel bazı teknik bilgiler gerektirir.
Çevrimiçi tartışma araçları, İlan Panoları, Sohbet oturumları
Öğretim elemanı ve diğer öğrencilerle çevrimiçi bağlantı sağlanır. Senkron (sohbet) ya da asenkron (duyuru panosu) olabilir. Tartışmalar dahil edilebilir.
Görüşmeler sınırlıdır. Hızlı ve doğru klavye kullanımı gerektirir.
Elektronik Posta
Kullanımı kolay ve ucuzdur.
Bilgisayar erişimi ve temel bilgisayar teknolojisi bilgisi gerektirir.



http://www.eogrenme.net/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=30 

Hedeflerimiz


  1. Uzaktan Eğitimin  tanımını kavrama
  2. Uzaktan eğitimin avantajlarını kavrama
  3. Uzaktan eğitimin sınırlıklarını görme
  4. Uzaktan eğitimin dezavantajlarına çözüm arama

Uzaktan Eğitimde Anlık Yazışmanın Önemi


  • Günümüzde birçok site herhangi bir konuda eğitim vermektedir.
  • İnternette bir konuyu araştırdığınızda bilgilere erişebilirsiniz.
  • Fakat kullanıcılar edindiği bilgi hakkında genelde anlık yazışamazlar. 
  • Genelde konuların altına yorum yapılarak cevap aranır ama sorular cevapsız kalır.

Harmanlanmış öğrenme


Karma öğrenmehibrid öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade 
tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani 
harmanlanması olarak tanımlanmaktadır [1]. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin 
geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır [2].
Harmanlanmış öğrenmenin oluşumu













Online : Bu kısım daha çok öğrenmeye yönelik ilk kısımlardır ki bunlar bilgi ve kavrama olarak düşünülebilir. Ayrıca bilginin kazanılması, tekrara ve bilgiye yönelik egzersizlere bağlı olduğu söylenebilir.
Yüz yüze : Bu kısım ise öğrenmeye yönelik daha ileri basamakları kapsamaktadır. Sentez, analiz ve değerlendirme öğrenmenin ileri basamakları olarak sayabiliriz. Bu kısım etkileşimlerle desteklenmelidir.
Harmanlanmış Öğrenme : Harmanlanmış öğrenme geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da 
düşünülebilir


KAYNAK : Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uzaktan Eğitimde uygulamaları yapan siteler:



http://uzaktanegitim.meb.gov.tr/

http://www.aol.meb.gov.tr/ana-sayfa.asp

http://www.uzaktanegitim.gen.tr/

26 Aralık 2012 Çarşamba

Uzaktan Eğitimin Faydaları ve Sınırlılıkları

İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitimin Yararları

  1. Eğitim merkezinden tüm dünyaya bilgi gönderilir.
  2. Postalama masrafı ortadan kalkar. Bilgi dağıtımı, baskı ve taşıma masrafları sıfırlanmış olarak internet üzerinden yapılır.
  3. Bir servisten tüm bilgi düzeltilip güncelleştirilir.
  4. Öğreten ve öğrenenler arasında metin, grafik iletişim gibi çeşitli öğretim teknikleriyle etkileşim sağlanır.
  5. İnternet yazımında işbirliğine olanak sağlar.
  6. Öğrenciler geri bildirimlerini kolayca yaparlar.
İnternet Tabanlı Uzaktan Eğitimin Sınırlılıkarı

  1. Öğrenme ortamlarında önemli görülen yüzyüze etkileşim ortam ve olanaklarının sağlanamaması
  2. Öğrenme süresinde karşılaşılan öğrenme güçlüklerinin anında çözülememesi ve bu durumun ardından gelişebilecek sıkıntılar
  3. Anında yardım görememe ve sorunun giderilmemesinden kaynaklanan davranışların gelişimi
  4. Kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan ve bu yeteneğini geliştirmemiş bireyler için planlama zorluğu
  5. Çalışan bireylerin kendine ayıracakları vakitte ders çalışma zorunluluğu,
  6. Laboratuar, atölye gibi uygulama ağırlıklı konuların işlenmesindeki sınırlılıklar
  7. Öğrenci sayısındaki fazlalık nedeni ile iletişimdeki sınırlılıklar

                                                             http://www.verisis.com.tr - www.genclikpostasi.org

Uzaktan Eğitim Nedir?


        Uzaktan eğitim, geleneksel öğrenme-öğretme yöntemlerindeki sınırlılıklar nedeniyle sınıf içi etkinliklerin yürütülme olanağı bulunmadığı durumlarda eğitim çalışmalarının, planlayanlar ve uygulayanlar ile öğrenenler arasında iletişim ve etkilişimin özel olarak hazırlanmış öğretim üniteleri ve çeşitli ortamlar yoluyla belli bir merkezden sağlandığı bir öğretim yöntemidir.

        Uzaktan eğitimin farklı tanımlarının ortak özellikleri aşağıdaki gibidir:

  1. Öğretmen ve öğrencinin farklı mekanlarda bulunması
  2. İletişim teknolojilerinin kullanılması
  3. Posta hizmetlerinin kullanılması
  4. Okula devam mecburiyetinin bulunmaması
  5. Özel öğretim yöntemleri
  6. Tek yönlü ve çift yönlü iletişim
  7. Özel programlar
  8. Özel araç - gereçler

        Uzaktan eğitimin gelişimini sağlayan nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Bireylerin farklı eğitim gereksinimleri duymaları ve mevcut eğitim sisteminin bunu karşılayamadığı durumlarda yeni olanaklar geliştirerek bireysel, bağımsız öğrenme ile kitle eğitiminin sağlanması
  2. Geleneksel eğitim uygulamalarındaki aksaklıları giderici yeni seçenekler yaratılması
  3. Mevcut eğitimin dışında kalan bireylere eğitim olanağı yaratan yeni modeller yaratılması
  4. Tüm bireylerin eğitimden eşit yararlanmasının sağlanması
  5. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, eğitim isteğindeki artış, maliyet, etkililik ve verimlilik
                                     



                                          www.genclikpostasi.org - www.web.firat.edu.tr Bünyamin ATICI